zaterdag 29 mei 2010

Ding 9









Bibliotheekjagers




Na enkele weken aan de slag te zijn geweest met 23 dingen komt het besef dat de mogelijkheden op het momenteel in embryonale fase verkerende digitale web schier eindeloos lijken te zijn en volop aan verandering onderhevig zijn. Kortom we staan pas aan het begin staan van een digitaal onbekend tijdperk. Sommige van de dingen zullen vergemakkelijkt worden en andere nog veel meer niet bekende andere dingen zullen ongetwijfeld nog ontwikkeld worden. Veel van die dingen zijn leuke gadgets. Leuk om - eventueel samen met anderen- te doen en mee te spelen. Maar gadgets zijn doorlopend aan de mode onderhevig en dus inwisselbaar voor weer iets nieuws.




Interessanter is het vraagstuk van de informatie op het web. Enerzijds is er al een overvloed aan informatie merkbaar, zodanig dat mensen nu al de bomen in het bos niet zien. Mochten zij überhaupt nog in dat bos bomen zien staan, want veel kans dat deze ij het huidige tijdgewricht gekapt zijn om papier te maken voor lijvige boekwerken om hierin uit te leggen het waar hoe en waarom van al dat digitale spul. Anderzijds is er in die overvloed van informatie een toenemende opzettelijke vervuiling merkbaar. Profielen, webistes, feeds, blogs: in hoeverre zijn deze al betrouwbaar te bestempelen?
De mens en de door hem opgerichte instellingen hebben al vanaf de oertijd zich anders voorgedaan, dan hij of zij in werkelijkheid is. Is dat erg? Natuurlijk niet! Het is daarom dat wij dit wezen mens noemen en geen god. Rustig verder aan laten modderen hoort bij het mensbeeld. En met zichzelf hiermee in het reine komen hoort er vanzelfsprekend dan ook bij .






De maatschappij individualiseert in een ras tempo. De onmiddellijke behoeftebevrediging van een individu neemt een hoge vlucht . En is dit dan als een kwalijke ontwikkeling te bestempelen? Ook al niet! Datzelfde individu heeft een sociale omgeving nodig om zich als mens te laten gelden.
Van oudsher – niet vanaf de oertijd , maar toch al heel erg lang - is de bibliotheek een openbare instelling, die betrouwbaar en neutraal in de samenleving staat en al die tijd is zij er in geslaagd dit imago (!) te incorporeren en uit te bouwen. Niet alleen een plaats van ontmoeting en debat, maar ook een plek om informatie te borgen.




De mogelijkheid voor individuen om op basis van digitale betrouwbare informatie elkaar in levende lijve te ontmoeten is de missie van de bibliotheek aan de vooravond van het digitale tijdperk , Het digitale web zelf is en zal nooit een concurrent worden de bibliotheek . Of zoals iemand - een mens dus - het stelde: de fotografie heeft ook niet de schilderkunst weggevaagd. Ze bestaan naast, door en met elkaar. En net zo is het ook hier aan de gebruikers om er hun voordeel mee te doen.









Betekent dit dan dat de bibliotheken op hun gemak achterover moeten leunen, zoals vroeger de Neanderthalers op hun gemak op de in de bomen zaten met hun stenen in de hand te wachten op de langskomende mammoet. Nee dus! Die bomen uit en ras achter de mammoet aan moet het devies van de moderne bibliotheekjager luiden.







Ding 8




Image generators. Klinkt inderdaad moeilijker dan het in de praktijk is.
De te volgen stappen werden echter duidelijk aangegeven en het bewerken van b.v. foto's is waarlijk een speeltje voor bibliothecarissen die de hele dag met zijn of haar neus in de boeken zitten.
Geeft hen op de mogelijkheden een en ander op te fleuren.




Ding 6 en 7

Heb - met hulp weliswaar - een hersttafereel op mijn blogpagina weten te krijgen. Was er niet zo tevreden over en heb derhalve nogal wat tijd besteed om deze foto wat op te fleuren, maar waar ik helaas niet in slaagde. Vind, dat er vrij veel handelingen verricht moeten worden om tot een resultaat te komen. En dat is jammer want de mogelijkheden om zaken op te fleuren lijken schier eindeloos. Maar juist door die vele mogelijkheden is het eindresultaat - bij mij althans - nou net niet wat ik aan het begin eigenlijk voor ogen had.

vrijdag 28 mei 2010

Blog2: en van je 4,5.......

Het was mij inderdaad tot dan toe nooit opgevallen - en had het me trouwens ook nooit afgevraagd -wat nou dat oranje icoontje bij een site te beduiden had. Feeds dus!

Na goed de informatie over RSS feeds tot me genomen te hebben, ben ik terstond enthousiast aan de slag gegaan met Netvibes. En toen dan ook het verheugende bericht ten lange leste binnenviel dat ik aangemeld was bij Netvibes, naarstig op speurtocht gegaan naar Feeds. Het zo maar wat plaatsen van voorliggende voorbeelden was mijn eer te na en ben op zoek gegaan naar onderwerpen vanuit mijn persoonlijke interessesfeer: sites met feeds van of over Gerrit Komrij, Bob Dylan en meer van die gasten. Dit zoeken op zich kost al behoorlijk wat tijd, maar ze zijn te traceren en is het waard.

En toen ging het dus gigantisch mis.

Mijn pagina op Netvibes zag er al niet uit en toevoegen hierop van gevonden feeds - Lucifer in het hooi van dhr. Gerrit Komrij b.v - leidde er niet alleen toe dat niet allen thuis maar ook elders de computer volkomen vast kwam te zitten. En niet zeventien keer, maar wekenlang elke keer wanneer ik maar het lef had om het te proberen. Ben soms van het vasthoudende type, dus ik wilde nog wel eens weten of ik die gezochte feeds niet op mijn Shaking Vibes kreeg . En ik kan nu zeggen: Nee dus.

Na uren strijd is het me alsnog gelukt feeds van Kunstbus er op te plaatsen, maar of ik daar gelukkig van wordt? Wel blij was ik met de hartelijke hulp van mijn coach bij het herprogrammeren van mijn
Netvibes. Waarvoor dank!

Blog 1: en van je 1,2,3 .....

Het bloggen: het lezen over (1), het (op)maken (2) en het aanmelden (3) van je eigen bloggerpagina op blogger.com was leuk om te doen. Het "redigeren" van je eigen profiel geeft hierbij vele mogelijkheden om je te profileren en jezelf kenbaar te maken en aangezien je beseft , dat ook anderen mee kunnen kijken, dwingt dit de blogger goed na te denken wat hij/zij op het profiel ja dan nee vermeldt. Het linke gevaar is wel dat je je "beter" of "anders" kunt voordoen dan je bent.
Niets veranderlijker dan de mens! Toch?